Takas Analizine Dair Her Şey

 TAKAS ANALİZİ EĞİTİMİ


Takas Analizi Nasıl Yapabilirim?

  1. Her çıkan senedin takasında belirgin değişimler gözlenmeyebilir. Hatta çoğu zaman hiç olmayabilir de. Çünkü senedi piyasa götürüyordur. Yani her aracıdan çok lotlarla alım yapılıyor olabilir.
  2. Kaliteli alım senet değişim oranı % bazında olmak üzere aniden artıran alımlardır. Takas oranı ne olursa olsun. Yani takas payı 1 olanda 0,3 olanda 20 olanda alımı katlamış olmalı ki alım kaliteli olsun. Ancak aniden %10-20’lik alım yapılırsa bu uzun vadeli yatırıma girecektir. Önemli olan daha kısa vadeli operasyonel hareketleri yakalamaktır.
  3. Çoğu zaman gerçek alımlar ilk beşe giren aracılarda görülmez. Alımlar değişik kurumlara dağıtılır ki ilk beşe girip de göze batmasın. Özelliklede sıfırdan pozisyon açan veya payı %1 in altında iken alım yapan (alım yapanın hangi aracı kurum olduğu ve senedin grafiği de önemli) ve alımın yüzdesel değişimle ifadesi lot sayısının katlanmasını anlatıyor ise alım olumludur. Yoksa elinde senedin %30 u bulunan aracı kurum daha nasıl katlayabilir ki senet sayısını...Ancak başka bir aracıdan girip lot sayısında katlama yapabilir.
  4. Bazen de senette alım varmış gibi göstermek alıcı çekmek için %20’lik vs. alımlar yapılır ancak bu son anların başlarını ifade eder. Belik bir %10 dan sonra taban günleri başlar. Veya alımların nedeni satışları karşılamaktır vs...gerçek alım ise 1,2 ve 3 te anlatılanların dışına çıkmayacaktır.
  5. Senedin ilk 10 aracısına veya sadece son hafta takas değişimlerine bakmak asla yeterli değildir ancak fikir verir. Senedin son bir ayda kimler tarafından kaç değişik aracı kurumca toplandığını (zira ne kadar çok aracıdan TAZE PARA girişi görülürse o kadar iyidir) taze para girişi olup olmadığını incelemek, irdelemek ve yorumlamak gerekir. Bu arada grafiğe bakmakta çok faydalı olacaktır.
  6. Yabancıların en çok işlem ve alım yaptıkları senetlerin son bir aylık hisse bazında takas değişimlerine bakılmalıdır. Ayrıca izlenmekte olan kurumlar bazındaki değişim görülen senetlerinde yine hisse bazında son bir aylık değişimi incelenmelidir. Son olarak da zirvesine yakın hisseler mutlaka izlenmeli ancak doğru yorumlanmalıdır.
  7. Bir senedin bağlı olduğu kurumdan alım yapılırsa hele de yüklü alım senedi mutlaka izle. Bir de ortak alımlarını takip et. Mesela Yapı Kredi bankası -yapıkredi menkul ; ulker-tire bizim menkul değerler gibi...
  8. Elinde senetten yüksek oranda bulunduranların yaptıkları %10-20’lik alımlar daha uzun vadeli alımlardır. İlk beşte bulunan aracılar genelde uzun vadecilerdir. Aniden çok yüksek takas payına sahip olan aracılardan gelen alımlarda uzun vadelidir.
  9. Alımlar birkaç değişik aracı kurumdan gelirken satıcı olarak genelde iş bankası, garanti yatırım, oyak menkul, ak yatırım gibi...elinde yüksek oranda senet bulunan aracılardan geliyorsa senet olumludur. (Grafiğine de bakarak)
  10. Eğer senedin günlük işlem miktarı senedi toplayan aktif kurumların elindeki miktardan düşükse bu onların kısa sürede maldan çıkamayacaklarını ve senedi iyi yükselteceklerini gösterir. Yok eğer günlük işlem lot olarak fazla ise ve senette bir yere gitmiyorsa olumsuz olarak en küçük karda bile dağıtım olma ihtimali yüksektir. Senedi aktif olarak toplayan kurum veya kurumların bir günde satamayacağı kadar az işlem gören senetler tercih edilmesi kazanç olarak diğer senetlerden iyidir.
  11. Madde 10 da anlatılan türden senetler çok çok nadir görülürler...ayces, esems, sybyo, pınsu ve maktk bunun başarılı olmuş örneklerindendir.
  12. Bir alıcı sürekli alım yapmasına rağmen senette satış baskısı devam ediyor ise ve senetteki yatırımcı uzun vadeci değilse yani kısa operasyon amacıyla senede girmişse ve götüremiyorsa satışa geçme ihtimali çok yüksektir.
  13. Zamanında bakab da hsbc’nin yaptığı gibi iki kere yüklü alımla senedin %30 unu almasına rağmen başka alıcı gelmeyip satış baskısı artınca ve düşüş boyunca da senedi kaldıramayınca yüklü bir zararla senedi satmak zorunda kalmıştı.
  14. Değişik kurumlardan gelen küçük alımlar önemli. Anlık yapılan güçlü alımlar eğer diğer aracılardan küçük küçük alımlarla desteklenmiyorsa senet olumlu değildir. O yüzden birden fazla aracının değişik yüzdelerle alım yapması ve sıcak para girişinin görülmesi önemli iken senedin uzun vadeli sahibi önemsizdir. (Satıcı bile olsa)ki bu uzun vadeciler genelde ilk beşte dururlar. Ancak bazen oyuncu senedin %30 unu bir aracıdan alıp daha sonra değişik aracılardan alıma geçerek senedi ve yükselişi tetikleyebilir. Buna dikkat etmek gerekir. Yani sorular sormak ve durumu irdelemek sonuç olarak da doğru yorum yapmak gereklidir.
  15. Eğer senet yükselen dip yapmışsa ve takasıda olumlu ise yani ilk çıkışta senedi kaldıran aracı kurum veya kurumlar (kurum sayısı birden fazla ise daha da olumlu) satış yapmamış ise (hatta alıma devam etmişler ise) senet mutlaka alınmalı.
  16. Bir aracının alım yaptığı miktar günlük işlem miktarının üzerinde ise daha da olumlu.
  17. Takasın dağınık görünmesi spekülatör için daha iyidir. Dikkat çekmeden hareketini yapar. Mal satar, toplar vs. Bu yüzden senetlerde takas payından çok katlanarak artmış alımlara ve TAZE PARA girişine dikkat etmek gerekir.
  18. O gün için yapılan alım aynı gün senedin işlem hacminde önemli bir miktarı ifade ediyorsa olumlu. Özellikle de daha sığ ve az işlem gören senetlerde.
  19. Yapılan satışları veya satışlarla beraber belirgin olarak daha fazla miktarda hisse senedi bir veya birkaç aracı kurum tarafından toplanıyorsa senette operasyon hazırlığı var demektir.
  20. Haftalık grafiği rallide, düzeltmede veya çok müsait olarak çıkış akımında ise (her haftanın en düşüğü ve en yükseği önceki haftanın üzerinde veya içe dönük ya da yatay haftalarda) senette yüklü bir alım yapılıyorsa senet çıkışına devam edecek demektir.
  21. Zirvesine yakın hisselerin takasları daha yakından izlenmeli. Zirvedeki senetler diptekilerden verimli olurlar.
  22. Bir senet haftalık grafiğinde iyi bir prim yaptıysa ve belirgin bir direnç seviyesinde azalan hacim ve kısalan çubuklar ile sıkışıyorsa, bu sırada soldaki sert çıkışta ve yatay haftalarda takas çok iyi izlenmelidir. Özellikle de senet soldaki çıkışta patlayan hacim gösterdiyse.
  23. Günlük alışlarda en çok dikkat edilecek konu hissenin haftalık öncelikli olmak üzere grafiklerinin olumlu olmasıdır.
  24. Günlük alımlarda acıbadem, tofaş gibi olanlar öncelikli tercih edilecek çünkü kuvvetli yükselen trenddeler. (özelliklede haftalık grafiklerde)
  25. Olumsuz bir haber yoksa ve kuvvetli ya da belirgin satıcı olmadığı halde tüm satışları karşılayan veya tek başına yüklü alım yapılan senetlere dikkat edilmeli.
  26. Günlük işlemlerin izlenmesi taze ve sıcak paranın hangi sektör ve hisselerde yoğunlaştığını gösterir.
  27. Takas değişimleri kontrol edilirken ne kadar uzun aralıklara bakılırsa o kadar net veri elde edilir. Çünkü kısa vadeli ve küçük alım satımlar yanıltıcılığı yüksek oranlara çıkarır. Günlükte bile çoğu aracı kurumun ve hatta yabancıların bile hemen her gün bir iki basamağa al sat yapmaları aslında uzun süredir toplanmakta olan senet hakkında yanlış bilgiler verebilir. Aracı kurum senedi toplarken hem hacim oluşturmak hem de gün içi bir iki basamaklık alış-satışlar yaparak hareket edebilir veya eder. Alır-satar tekrar alır. Seans içerisinde bile defalarca kez alış satış yapabilir. Ve hacim oluşturmak için sanki bir aracı satıyor gibi gösterip diğer aracılardan kendi sattığı malı toplayabilir de. İşte bu nedenle takas değişimleri günlük değil aylık-yıllık vs. bazda izlenmelidir. Ancak alım yapılan senedin günlük takası izlenebilir
  28. Ayrıca uzun vadeli satıcı ara sıra yüklü alımlarda yapsa uzun süreli satacağını günlük takaslarda göremeyiz. Ancak uzun dönemli takas değişimlerin hangi senetlerin toplanıp hangilerinin dağıtıldığı görülebilir.
  29. Operasyon, spekülasyon ve çıkış hazırlık, çıkış, yatay ve düşüş trendleri iki günlük olmadığından T+2’nin hemen hemen bir önemi bulunmamaktadır. Orta-uzun dönem yatırımlarında T+2’nin hiçbir sakıncası yoktur. Yani 2 günlük gecikmenin bir zararı olmayacaktır.
  30. Bir takasta toplamanın güçlü olduğundan söz edebilmek için alım yapan aracılardan bir ya da birkaçının takasın %1’i oranında (en az) alım yapmış olması gerekir.
  31. Bir senedin alımları veya takası olumlu görünüyor ve seans içinde de toplanmaya devam ediyor, artı grafiği de olumlu, macd da uygunsa senet kuvvetli al sinyali veriyor demektir.
  32. Eğer bir senette o gün için takasın %3’ünden fazla alım yapan kurum daha sonraki günlerde de alıma devam ediyor ve grafikte olumlu ise senet alınmalı.
  33. Bir senette elindeki takas oranı %3’ler civarında olan kurum elindeki senet sayısını en az ikiye katlıyor ise ve senet grafiği de olumlu ise al.
  34. Senedin bir anda %3-5 takas oranında tek bir veya birkaç aracı tarafından senet toplanıyorsa senedi al.
  35. Kuvvetli alım yapılan senet daha sonraki günlerde satış yemeden azalan hacimle yatay veya hafif gerileyen daralan çubuk azalan hacimle sıkışıyorsa al. Eğer kuvvetli alım yapılmasına rağmen yakında güçlü bir direnç bölgesi varsa alma veya aracı kurumun gücüne göre düşük karla satış yazdır.
  36. Diyelim ki senet hızlı çıkışın ardından flama, üçgen gibi yatay seyire girdi ve işlem hacmi aniden çok azaldı. Ve çıkışta mal alan aracılar satış yapmadı ise ve senette yıllık veya tarihi sevilerinde ise senet al ve tut.
  37. Özellikle bir yerine birkaç aracıdan kuvvetli alım gelmişse ve senet İŞLEM GÖRMEMEYE başlamışsa al. Daralan bir yarı yol görüntüsünün ardından patlayan hacimle kopan senedin takasında güçlü alımlar görülüyorsa senet al. Hele ki senet çok güçlü bir seviyede ise.
  38. Özellikle az senedi olan veya az işlem gören senetleri tercih et.
  39. Artan hacimle mal toplayan aracı kurumlar veya aniden yüklü bir alım yapan aracıların senetlerini izlemeye al.
  40. Patlayan hacimden sonra hacim birden kayboluyorsa ve çıkışta yüklü senet alan aracılar mal satamayacak kadar az hacim oluşmuşsa senedi mutlaka al.
  41. Uygun grafik görüntülerinde takasta kaliteli alımlar görülüyorsa al.
  42. Kısa vadeli hareketlerde mutlaka alıcıların maliyetlerine de bak. Özellikle yükselen trenddeki bir senette veya macd’ın uygun konumda olduğu senetlerde veya rallideki senetlerde alıcı maliyetine de bakarak kısa vadeli kara girilebilir.
  43. Özelliklede yıllık zirvesine yakın senetleri izle.
  44. Haftada bir borsa dergisi alıp kimlerin mal topladığına ve hangi senetlerin toplandığına bakılmalı. Hafta içi de bu ve diğer senetlerin günlük (ki bence ne önemli takas bilgisi) takaslarına bakılmalı.
  45. Son bir hafta veya bir ay içerisinde kuvvetli alım yapılan senetlerin grafik görüntüsü çok olumluya dönerse mutlaka al.
  46. Endeksin çıkması yüksek ihtimal dahilinde ise yukarıdaki bilgiler daha da geçerli.
  47. Takaslarda ilk beş aracı önemli olmasına rağmen ASIL ÖNEMLİ OLAN kimlerin aldığı kimlerin sattığıdır. Yoksa ilk beşi hiç değişmeden aylarca hatta yıllarca kalan senetler var. Ki bazı senetler az işlem görür ve çok az lotlarla bile tavan olabilirler. Daha da önemlisi ilk beşteki bir aracıda senet toplanmasına rağmen dikkat çekmemek için değişik aracılardan azar azar mal alınır ve ilk beşte bir şey gözükmez. Asıl önemli olan senede mevcut hareketleri yaptıranların hangi alıcı ve hangi satıcılar olduğudur.
  48. Senede taze para girişi aranmalıdır. Eğer ki senet zaten toplu ise.
  49. Gerel; Daha önce yazdıklarımı okuduysanız, bu hissede operasyonun bittiğini ve mal çıkıldığını yazmıştım. Sadece tepkiler oluyordu. Dün mal alımı gözlenince, hissede maliyet yukarda olduğundan grafik ucuzluğa sahipti. Kalkıyor diye alanlar ortak satışını almışlar. Şimdi; 1-) Ortağı bu fiyattan satıyorsa, bu fiyata razıdır. Şirketinin değerini ondan iyi bilemeyiz. 2-) Belli kurumlar alsaydı, Birileri bu malı anlaşmalı almış diyebilirdik ama gördüğüm kadar dağınık. Sonuçta; Buralarda maliyet oluştu. Görememe rağmen yanılgı payı koyarak eğer alanlar bilinçli aldılarsa olumlu. Halkımız aldı ise (görünüm böyle) yukarı gitmesi zor olur. İzlemek gerekiyor.11”06”2004
  50. Bir senedin takas hareketleri izlenirken senedin çıktığı günler ve yükseldiği günler yapılan alım-satımlar ile senedin yatay seyrettiği günler önemlidir. Örneğin çıkış yaşamakta olan bir senette bir aracı kurum kuvvetli alım yaparak senedi ciddi bir şekilde yükselttiyse ve daha sonraki günlerde hacim azalırken senette yataya veya üçgen flama gibi sıkışma görüntüsüne girerse ve çıkışta mal alan kurum çok az satış yapıyor veya hiç satış yapmayıp alıma devam ediyorsa senet çıkışına devam edecek demektir. Çıkışa devam etmesi beklenen senette yatay ve daralan hacim-çubuklu günlerin oluşumu beklenmelidir. Veya senet yükselen dipler yapar ve kopar belirli bir çıkıştan sonra azalan satışlarla tekrar daha yukarıda bir dip noktası yapması muhtemel seviyelerde ilk çıkışta alım yapan kurum tekrar alıma geçerse ve özelliklede elinde ciddi miktarda senet var ise –ki bu şart değildir- senet alınmalı. Hele de borsanın yükselmesi muhtemel ise.
  51. Yukarıda anlatılan türden oluşumların (madde 50) en etkilisi az işlem gören bir senedin ani bir hacim patlaması ile birkaç seans tavan yaptıktan sonra çıkışta mal alan aracı kurumun satış yapamayacağı derecede işlem hacmi azalırken senet yataya girer veya sıkışmaya girer veya yay gibi hafifçe gerilerse ancak hacim azalmışsa o senet mutlaka alınmalıdır. Tskyo, esems, ayces gibi örnekler buna uygundurlar. Çok işlem gören senetlerde bu durum ancak her gün yoğun alımların devam ettiği senetlerde olumlu olur. Deva, egser, serve gibi…
  52. Bu tür senetler için en çok yükselenler izlenmelidir. Ve yıllık zirvelerine yakın senetler…
  53. Haznedar az senede sahip olan spekülatif bir kağıttı. Senette ilk günkü tavanda bir aracı kurum %15’lik alım yaptı. Bu denli bir alımdan sonra taksim menkul sıfırdan %26’lara kadar payını çıkarırken senet 3-4 günde %50*60 prim yaptı.
  54. Aynı örnek krdmad senedinde deniz yatırımın yaptığı %15’lik alımda da görülmüştü.
  55. Daha kuvvetli ve uzun sure çıkış yapacak senetlerde görülen belirgin özelliklerden biriside (madde 51 de anlatılan türden görüntülere ek olarak) birkaç aracı kurumun birlikte yaptıkları alımlardır.
  56. Büyük oyuncuların çoğu direkt bir broker’ e bağlıdır veya Exapi kullanmaktadır. Onların hızına asla yetişemezsiniz. Kabaca bir hissenin toplandığı nasıl anlaşılır; En kestirme yöntem dağılım göstergesinin, diğer alan satan kısmına bakmaktır. Alıcı tarafı yoğun olan veya satıcılı olmasına karşın fiyatı düşmeyen hisse muhtemelen toplanıyordur. İlk ekranların gelişme devresinde işe yarayan bu yönteme, tabi ki uyandılar. Çok kurumdan işlem yaparak, bu görünümü yönlendirmeye çalışıyorlar. Burada takası analiz etmek devreye giriyor. Takas dağılımları da size ipuçları veriyor.
  57. Endeksin düşüşte olduğu dönemlerde özellikle endeks 30 senetlerinden popular olanların takasları günlük izlenirse bir sonraki birkaç günlük çıkışlardan para kazanmak mümkün. Düşüşün son gününde çıkıştan önceki son düşüşte yüksek işlem gören senet toplanmışsa (takasa bakılarak tabi) endeks muhtemel bir destek seviyesinde ise ertesi gün tepki geleceğine inanılıyorsa, sonraki gün açılışta 1.seansta senet alınabilir. Senet seçimi iyi yapılmalıdır.
  58. Yükselen trendeki bir senette (yükselen dipler yaparak dalgalı veya kısa vadeli yükselen diplerden oluşan bir trendde) senet muhtemel destek veya kısa vadeli ortalamasına doğru düşerken ya da hızlıca düşüp de destekten kalkarken takasta yüklü alımlar taze para girişi varsa senet alınabilir
  59. Önemli olan kısa dönem için son bir hafta içerisinde senedi hangi gün en yoğun olarak kimin aldığıdır. Küçük aracı kurumlardan yüklü yapılan alımlar grafiği de uygun senetler açısından cazip olabilmektedirler.
  60. Dağıtım görüntüsünde ise birçok aracı kurum yakın lotlarla ama yüksek oranlarda alış yaparlarken izleyen günlerde veya yeni günde dahil senette düşüş başlar. Senedi güçlü alım yaparak kaldıran aracı kurum daha sonraki düşüş günlerinden hafif hafif satış yaparken yükselen olası bir dip seviyesinde aynı kurumdan tekrar güçlü alım geliyorsa al ve tut...
  61. Her gün düzenli alım yapan bazı günlerde ise en çok alan durumunda kurum varsa olumlu. Bu süreçte senet yatay gidiyorsa, yeni bir dip yapıyor ise olumlu. Her gün düzenli alım yapılan senette muhtemelen çıkıştan bir evvelki gün herhangi bir aracıdan kuvvetli alım yapılır. Bu tür senetler grafik uygunluğu da varsa alınabilirler.
  62. Hangi aracı kurumların alım hangilerinin satım yaptığı önemli. Her kuvvetli alım veya her gün toplama görüntüsü olumlu değildir. Meksa, info, alfa, alan, deniz, express, bender gibi kurumlardan veya küçük aracı kurumlardan birinden kuvvetli alım geliyorsa ve senedi kaldırmak için goldaş, gsdholdıng gibi çok aşırı senet almak gerekmiyorsa al.
  63. Bazı senetler çok işlem görür gidemezler. Gidecek senet önce toplanır sonra aşırı işlem görmez, ne zamanki çıkışın son gününde çok işlem görür ve mal dağıtılır.
  64. Hacim oluşturmak için yapılan alım satımlara yanılmadan dikkat edilmeli. Örneğin üniversal bir günde %10 alım yaptığı kotks de aniden satışa geçti yüklü satarken alışta bulunan aracıda alan menkulün olması sağ cepten sol cebe koymaya benzer. iyi analiz edilmeli.
  65. Öncelikle önemli olan senedin grafik olarak uygunluğudur. Grafik olarak uygun olan senetler rahatça kaldırılabilir. Atsyo veya erbos gibi...Düşüş akımında önemli destek beklenen bir seviyeden güçlü alım gelmedikten sonra (çok kuvvetli alım gelirse olumlu topfın gibi ..alınmalıydı tpfın) senedin düşüşten çıkması zordur.
  66. Bir hisse senedinin grafiği ve işlem hacmi alım için uygun ise son bir haftanın günlük alanlar takası tek tek incelenmeli ve her gün en kuvvetli alımı yapan 3 aracı kurum başta olmak üzere aracıların son bir hafta içerisindeki hareketleri ve senedin fiyat hareketleri ile alıcıların maliyetleri, hangi kurumların alım yaptıkları incelenip, en kuvvetli takas ve teknik görüntüye sahip senet alınacak. Kim aldı kim sattı?
  67. Senedi peş peşe iki gün ilk üç içerisinde alan kurum var mı? İlk üç içerisinde belirli bir günde sert alım yapan kurum sonraki ve önceki günlerde ne yapmış? İlk üçte olmasa bile azda olsa senet almaya devam etmiş mi? Yoksa aldığı senetlerin çoğunu satmış mı? Nereden alım yapılmış? Senedi taşıyan kurum kim? Senette alım yapanlar küçük aracı kurumlar mı? Küçük aracı kurumların senetteki yüzde payı yüksek mi? Düşük mü?
  68. Önce son bir haftada en çok alım yapan 1. kurumlar belirlenecek. Israrlı alıcı olup olmadığı araştırılacak ? Alanlar daha sonra satmış mı? Destek noktasından alıma geçen kurum var mı?
  69. İlk üç içerisinde kuvvetli alımlar görünüyor ise ancak alımlar birbirlerine yakın lotlarla ve çok işlem görülen hele de eksi bir günde ise mal dağıtılmış. Kakalama mı yoksa gerçek kaliteli alım mı? Senedi taşıyan elinde yüklü mal olan kurumlar alıyorsa pek kakalama olmaz.
  70. Senet düşüşten dönme veya düşüşün son günü olma ihtimalinde belirgin bir aracı kurumdan sert alımla belli olur. (Muhtemelen çıkıştan 1 gün evvel.)
  71. Hangi aracı kurumların alım satım yaptığı da önemli? Borsada en önemli bilgi takas + günlük takas ve daha da önemlisi kim aldı? kim sattı? bilgisi...
  72. Senette kuvvetli ve peş peşe alımlar yapan elinde yüksek yüzdeli aracılardan çıkış günlerinde veya ara sıra satış gelmesi normal karşılanmalıdır. Çok büyük montanlı satış yapılmadığı sürece. Ama elinde zaten az senet olan aracının satışı ise olumsuz olarak algılanabilir. Grafik görüntüsüne bakarak.
  73. Önce takasında en güçlü alımlar yapılan senetler belirlenecek. Sonra da grafik görüntüsüne bakılacak. Eğer grafik ve takasta uygunsa senette pozisyon alınacak.
  74. Senette sürekli olarak alım yapan ve bazı günler yüklü alım yaparak birinci kurum olan aracı var mı? Aynı kurumun alış-satışları ile senet grafiği arasındaki maliyet kar ilişkisi olumlu mu?
  75. Yüklü mal alan kuruma mal kakalanmış mı yoksa mal toplanmış mı anlamak için senedin son bir aylık grafiğine bakılır. Takasın olumlu olup olmadığını fiyat hareketi belirleyecektir. Ancak bir aracı senedi kaldırmışsa –bu çok önemli ilk alışını zirvede yapmamış olmalı- ve düşüşte de almaya devam etmiş ise ve olası bir dipte yüklü alım yaparak senedin dipten dönmesini sağladıysa veya değer kaybetmemesini sağladıysa çok olumlu.
  76. Eğer bir senet güçlü bir alımla tek aracıda toplanmışsa ve satan kısmındaki satışların kuvvetli alışla kıyaslandığında zayıf kaldığı görülüyorsa ve senetler diğer kısmındaki yoğun satıştan toplanmışsa mal toplanmış demektir.
  77. Zaman zaman bir senette düşük hacimli veya yüksek hacimli günler meydana gelir. Özellikle sığ senetlerde hacimli günlerin alan satanlarına mutlaka bakmak gerekir. Hele de artan hacimli belirli bir direnç geçilmiş, dip yapılmış veya ortalamanın üzerine çıkılmışsa. Ne olursa hacimli günlerde olur...

 

Mesela A hissesini devamlı izliyorsunuz.

Akşamları pozisyonları takasları inceliyorsunuz.
Bir kurum alım yapıyor, ama 2 gün sonra onun takasında bu alınan mal görülmüyor.
Demek ki ya başkasına aldı ya da karşılıklı işlem yapıldı. (Yani bir kurumdan alınırken diğer kurumdan çıkıldı...)
Siz bu durumda speğin bir kurumunu öğrendiniz...
 
Devamlı bu şekilde izliyorsunuz...
3-4 aracı kurum kullanılıyor ve alınan tüm mallar 1-2 kurumun takasına gidiyor...
Bu durumda mal toplanıyor demektir...
Ya da 3-4 kurumdan alınıyor, ama 2gün sonra mal alan bu 3-4 kurumun takasında hisselerin yarısından çoğu yok...
Büyük bir satıcı da yok. İşte şimdi korkun, spek malı gizli gizli 7-8 kurumdan çıkıyor...
Ya da 1yada 2 kurumdan aşırı denebilecek biçimde alım yapılıyor...
5 kurum bazında hep artı kapatıyor...
Ama takas verilerinde bu mal görülmüyor ya da yarısı görülüyor...
Bu durumda aşırı alım yapılan gündeki satıcı kurumlara bakın...
Piyasadaki çoğu spek de 1-2 kurumdan alır, 5-8 kurumdan çıkar...
 
OFFF Hocam kafamız karıştı mı diyorsunuz...
Ben de size işin en kolay yönünü söyleyeyim o zaman...
Tahtayı devamlı gün gün izleyin...
Kendinize bir portföy oluşturun...
Mesela 15 hisse... bu hisseleri her gün takip edin...
2hafta sonra hissenin takasında meydana gelen değişiklikleri, farklı kurumları, hissenin hareket tarzını ezberlersiniz...
Tabi bu yazdıklarım yüzeysel izleyenler için,
Derinlikli izleyenler için bu çok kolay...
Mesela bir hissede günlük normal işlem hacmi 2 milyon lot...
Ve bunu yapan kurumları ezberlediniz.
Ve bir gün şimdiye kadar hiç görmediğiniz bir kurum aşırı mal satıyor...
Sizin tanıdığınız kurumlarda az az karşılamaya çalışıyor...
Takasa bakıyorsunuz o kurumda bu mal yok...
Bu durumda bilin ki ince bir ipin üstündesiniz...
Bunun tersi bir durumda da temkinli olmakta fayda var tabi...
Ama tersi durumda fazla korkmaya gerek yok...
Takas işi anlata anlata bitmez...
Büyüklerin her kurumda hesapları vardır...
O yüzden sizler sadece hisselerinizi dikkatli izleyin ve çözmeye çalışın...
Unutmayın ki sağlam yatırım için Temel, Teknik, Takas ŞART...
 
 

TAKAS VE DERİNLİK İZLERKEN YAPILAN HATALAR…

Takas ve derinlik analizi önemli bir konudur. Özellikle bu tarz her şeyin açık olduğu bir sistemde daha da önemlidir…
Bizim yatırımcımızın düştüğü en büyük hatalardan birisi bunu doğru okuyamamaktır. Daha doğrusu bunu %100 doğru okunması gibi bir durum zaten söz konusu değildir.
Ama hiç bilmemekte sıkıntıdır.
Konuya en sıkıntı yerden başlayacağım.
Daha doğrusu yatırımcımızın en çok hata yaptığı yerden.
‘’İş Yatırım ayrıdır. İş bankası ayrıdır’’
Öncelikle bu ayrımı unutmayın İş yatırım alıyorsa senin benim gibi yatırımcı alıyor olabilir ama iş bankası alıyorsa kurum alıyordur unutmayın’’
Örneğin X kurumunda bir kişi o gün için 500,000 lot hisse satıyor.
Yine Aynı kurumda başka bir yatırımcı o gün için 400,000 lot mal alıyor.
Bizim yatırımcımız hemen X kurumu 100,000 lot mal çıktı olarak algılıyor.
Çok yanlış satan kurumda bir yatırımcı Kurum değil.
Evet 500.000 mal satılmış olabilir ama aynı kurumda 400,000 bin lotta alan var.
Bu sizce mal çıkmak mıdır?
Yatırımcımız sadece sonuca bakıyor.
Baktı o kurum 100,000 lot ekside gözüküyor.
Bu sefer sadece bu kısma bakan yatırımcı da satmaya başlıyor.
Ertesi gün ise o 400,000 lotu alan alımlara devam ediyor ve satan sattığı ile kalıyor.
Yani yanlış strateji kuruyor.
Kurum satıyor olarak algılıyor.
Kurumun içinde bir yatırımcı olduğu aklına gelmiyor.
‘’hemen x kurumu satışa geçti diyor’’
Bu hususa dikkat edilmelidir.
Bu husus çok önemlidir.
Kurumsal kimliklere Dikkat edilmelidir.
İş bankası, Yatırım fonları, Emeklilik fonları, Ünlü, Garanti, Vakıf bankası.
İş yatırım, Garanti yatırım, vakıf yatırım ve diğer aracı kurumlar
Bunlar birbirinden farklıdır.
Derinlikleri incelerken dikkat edilmesi gereken bir husus var ve bence çok önemli.
Kademeleri, alıcıları ve satıcıları doğru yorumlamak gerekir.
Örneğin.
X hissesinin alış kısmında 10 kademede 100,000 lot var
Satış kısmında 10 kademede 400,000 lot var.
Bu ilk bakışta korkulacak bir durum gibi duruyor ama değil.
Çünkü böyle bir durumda yeterli alıcı olmadığı için tahta yapıcı istediği satışı gerçekleştiremez.
Bu tarz durumun 2 açıklaması vardır;
Ya tahta yapıcı benim tahtama bulaşmayın der.
Y a da tahta yapıcı satıcıları dele dele gider.
Hacimli gittiği içinde güvenli hareket olur.
Sağlam giden hisselerde güçlü hareketle böyle kademede gerçekleşir.
Örneğin
Bunun tam tersi ise alıcı kademelerin de 500,000 lot varsa
Satışta 100,000 lot varsa ve hisse yukarı gitmeye çalışıyorsa mutlaka dikkat edin.
Çünkü bu tarz durumda gerçekleşen yükseliş hacimsiz ve cılız olacaktır.
Ve geri gelmesi muhtemeldir.
Bir de bu işin şöyle bir tarafı var.
TAHTA yapıcı bir an da istediği lotu satıp tahtaya baskı yapabilir.
Sonuçtan uygun fiyattan, istenilen alıcı varsa TAHTA yapıcının bunu kullanması normaldir.
SATIŞ kısımlarının boş olmasında vermek istenen mesaj.
Her an gidebilirimdir.
Özellikle alıcı kısmını doldurur ki, arka sağlam gözüksün diye.
Her an gidebilirim duruşu risk iştahını arttırır
Ve yatırımcıyı yanlış pozisyona sevk eder.
Yapılan hatalardan biriside
Kademe analizinde alıcı kısmının özellikle de güçlü alıcı kısmına dikkat edilmelidir. Günlük pastaya bakarken Diğerleri kısmı dikkatle incelenmelidir. Eğer malın bütünün tek bir kurum almaya çalışıyorsa bu pozitif bir gelişmedir. O gün için de olmasa da sonraki günler etkisini gösterecektir.
Alım kısmı dağılmışsa ve diğer kısmı ilk beş kısmına yakında mal büyük ihtimal fazla dağılmıştır. Bu kısa vadede hissede baskı yaratabilir.
Bunun tam tersi de doğrudur.
Merrill’in aldığı lotlardır. Merrill’in takas saklama durumu olamaz. Bu kurumun aldığı mallar Deutch ve Citi adına yapılan alım-satımlardır.
Yine Yatırım F, Yapı Kredi, Global yabancının sıklıkla kullandığı kurumlardır.
Buna da dikkat edilmelidir.
Yabancı açıktan SATMADAN alıyorsa o hisse de gün içinde güçlü bir görünüm sergilemektedir.
‘’CITI, DEUTCH’’
Alım isimleri budur.
Lütfen bu yazdıklarıma ve verdiğim örneklere dikkat edin

 

 

  • Aracı kurum dağılımı yorumlanırken günlük alım satım miktarları, kredili işlemler ve açığa satış işlemleri dikkate alınır. Böylece hangi hisseye para giriş çıkışı olduğu, yerli ya da yabancı kurumlardan hangilerinin alım işlemi yaptığı rahatlıkla tespit edilebilir. Takas analizi yaparken; bir aracı kurumun aniden yüzde 10 gibi toplu alım yapması uzun vadeli olarak değerlendirilebileceği gibi kısa vade yatırım için de oldukça önemlidir.
  • Çoğu zaman gerçek alımlar ilk 5 te göünmez. Alımlar bir başka kurum üzerinden de yapılmış olabilir. Amaç: dikkat çekmemek.
  • Özellikle  daha önce alım yapmamış aracı kurumların alım ve satım işlemi dikkatle izlenmelidir.
  • Günlük olarak senet alıcısına bakmak yeterli olmayabilir. Günlük, haftalık hatta aylık bazda hisse hareketleri incelenebilir.
  • Hisse takas analizi alımların dağınık olması spekülatör için olumludur. Bu tip analizlerde rahat hisse alır ve satar.
  • Alım tarafında yüklü bir alım varsa veya hisse senedinin yetkili aracı kurumu toplu alım yaptıysa bu fiyatın yükselebileceğini işaret edebilir.
  • Bir aracı kurum bir hissedeki payını sürekli arttırıyorsa yatırımcının bir beklentisi vardır. Bu alım dikkatle incelenmeli.

 

Takas Analizi Nasıl Yapılır?

    Borsada takas analizi herhangi bir şirkete ait hisselerin hangi kurumun takas bank hesabında saklandığını gösteren verilerden yola çıkılarak yapılan bir analizdir. Takas analizine göre en başta dikkat edilmesi gereken husus bir şirketin çoğunluk hissesini elinde bulunduran kurumun hesabında görülen değişimlerdir. Çünkü, çoğunluğu elinde bulunduran aracı kurumun yaptığı hareketler hissenin yönünü belirleyen ana faktörlerden biridir. Bu noktada, hisse senedi miktarı ve aracı kurumun büyüklüğü de etkilidir.

Bu nedenle borsada daha çok yabancıların elinde bulunan hisse senetlerine yatırım yapmanın daha mantıklı olduğu değerlendirilir. Çünkü aracı kurum dağılımı ve takas analizi sonucunda yabancı yatırımcının ağırlıkta olduğu hisselerin yükselme potansiyeli daha fazladır. Tam tersi durumda yabancıların satış yaptığı hisse senetlerinden de uzak durmak daha doğru bir davranış olabilir. Sebebi ise büyük yatırımcıların sattığı hisselerin daha çok düşmesidir. Takas analizi yorumlanırken belirlenen aralıktaki alım ve satımlar dikkate alınmalı ve mutlaka aracı kurum dağılımı ile birlikte değerlendirmelidir.

 

Alıcıların neti, satıcıların netinden fazlaysa hisseye para girişi oluyor demektir

Bir hisse yükselirken para girişi oluyorsa olumlu

Bir hisse yükselirken para çıkışı oluyorsa yükselişin nefesi kesilebilir

Satıcı dağınık alıcı tek-güçlü ise mal toplanıyordur. Dipte yatay seyirde olur.

Alıcı dağınık satıcı tek-güçlü ise mal boşaltılıyordur. Tepede yatay seyirde olur.

 








Yorumlar