Yoga Nedir?
İnsanın sağlıklı ve kaliteli yaşaması için bir sürü tekniği bir arada uygulayabileceği egzersizler bütünü olan yoga, benlik, nefes ve enerjinin farkındalığı üzerine yönlendirilmiş içsel odaklanmadır. Yoga, pozlar ve meditasyon aracılığıyla zihin ve ruhta sükunete ulaşmayı sağlamaya çalışır. Fiziksel olarak uygulansa da sağladığı faydalar zihinsel ve ruhsal etki gösterir.Yoganın 8 Aşaması
- Yama: kişinin kaçınması gerekenlerdir. Evrensel ahlak kurallarına uymayı içerir. Kötü davranış ve düşüncelerden uzak kalmayı, nefse hakim olmayı öğütler.
- Niyama: iradenin güçlendirilmesi için uygulanacaklar. Özdisipline sahip olmayı içerir. Saflığı, çalışmayı ve şükretmeyi öğütler.
- Asana: vücudu esnek, kuvvetli, dengeli hale getiren hareketlerdir. Sağlıklı oturuş, duruş ve egzersizleri içerir. Yoga denince akla gelen hareketler bu aşamaya aittir.
- Pranayama: nefes ve enerji tekniklerinin uygulanmasıdır. Nefes egzersizlerini içerir.
- Pratyahara: duyuların dış dünyadan iç dünyaya yönlendirilmesi. Duyguların ve duyu organlarının kontrolünü içerir. Bu aşama konsantrasyon için önem taşır.
- Dharana: konsantrasyon uygulamalarıdır. Belirli bir fikir üzerine konsantre olmayı geliştirir.
- Dhyana: pozitif düşünce ve meditasyon hali. Meditasyon, yoganın aşamalarından sadece biridir. Bu aşama bildiğimiz meditasyonu içerir.
- Samadhi: bütünün idrak edilmesi, aydınlanma safhasıdır. Meditasyon ile ulaşılmaya çalışılan hedeftir. Beden dinlenirken zihnin uyanık kalmasını içerir.
Yogaya Başlamak
Hangi Yoga Türünü Yapmalıyım?
- Daha aktif ve yoğun bir çalışma yapılmak isteniyorsa; Hatha, vinyasa, asthanga, hot yoga çeşitleri olabilir. Hot yoga diğer adıyla sıcak yoga; 40 derece sıcaklıkta yapılır. Ciddi sağlık sorunları (kalp, damar rahatsızlıkları, Solunum yolları rahatsızlıkları) olanlar için uygun değildir.
- Daha sakin çalışmalar için; yin, restoratif, kundalini, terapi dersleri tercih edilebilir.
- Özellikle sağlık sorunları olanlar Yoga Terapi derslerini yapabilir.
- Enerji ve nefes çalışmalarına katılmak isteyenler için Kundalini dersleri uygundur.
- Swing yoga yani hamak yogasını ise farklılık isteyenler, ayağım yerden kesilsin diyenler tercih edebilirler.
Yoganın Bilimsel Faydaları
- İltihabı azaltır, kan şekerini düşürür: Araştırmalar, yoganın vücuttaki iltihabı azalttığını, diyabet, kanser gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kan şekeri ve LDL kolesterolü düşürür, HDL kolesterolü artırır.
- Kalp sağlığını korur: Sağlıklı bir yaşam tarzıyla birlikte kan basıncını düşürerek, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar için risk faktörlerini azaltabilir.
- Kanserli hastalarda yaşam kalitesini artırır: Araştırmalar kanserli hastalarda yardımcı tedavi olarak kullanılabileceğini göstermektedir; bulantı, kusma gibi kemoterapi semptomlarını azaltırken, ruhsal refahı artırmaya yardımcı olabilmektedir. Ülkemizde bazı hastanelerde kanser tedavisi gören hastalara ücretsiz yoga egzersizleri yaptırılmaktadır.
- Kas, eklem ağrısını azaltır: Kas gücünü artırarak karpal tünel sendromu, artrit, bel, sırt, baş ağrılarını hafifletebilir. Araştırmalar yoga yapanların daha az ağrı kesici kullandığını göstermiştir.
- Uyku kalitesini artırır: Kötü uyku kalitesi birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Yoga, melatonin üzerindeki etkileri nedeniyle uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.
- Solunum fonksiyonlarını geliştirir: Akciğer, astım hastalarında solunum fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok solunum egzersizi içerir.
- Migreni rahatlatır: Çalışmalar, migrende etkili olduğu düşünülen vagus sinirini uyarabildiğini, yoğunluğunu ve sıklığını azaltabildiğini göstermektedir.
- Kemikleri güçlendirir, esnekliği ve dengeyi arttırır: Kas kütlesinin oluşmasına, korunmasına yardımcı olarak osteoporoz gibi hastalıklardan korur, zindelik ve kuvveti arttırır. Yaşlı yetişkinlerde denge ve koordinasyonun iyileştirilmesine yardımcı olur.
- Omurgayı korur: Kötü bir duruş kas, eklem problemlerine neden olabilir.
- Kan akışını arttırır: Büküm pozlarının kirli kanı iç organlardan ayırdığı, büküm serbest kaldıktan sonra oksijenli kanın akmasına izin verdiği düşünülmektedir.
- Bağışıklığı güçlendirir: Kaslar gerildiğinde, organlar hareket ettiğinde lenf drenajı artar. Yoga lenf sisteminin enfeksiyonla savaşmasına, kanserli hücreleri tahrip etmesine, toksinlerin atılmasına yardımcıdır.
- Alerjileri yatıştırır: Mantra sırasında çıkarılan om benzeri titreşimler sinüslerde boşaltımı kolaylaştırır. Yoga elemanlarından Kriya temizlik uygulamaları hızlı nefes alıştırmalarından, bağırsakların temizliğine kadar her şeyi içerir. Nazal geçitlerin tuzlu suyla yıkanmasını içeren Jala neti tekniği, polenleri ve virüsleri temizler.
- Stresi azaltır: Stres hormonu kortizol seviyesini düşürerek stres, kaygı, endişeyi hafifletir. Strese neden olabilecek hayal kırıklığı, pişmanlık, öfke ve korkunun zihinsel döngülerini yavaşlatır, gönül rahatlığı verir.
- Depresyonla mücadele eder: Araştırmalar, meditasyon ve nefes uygulamalarının kişinin zihinsel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini; depresyon, anksiyete belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir.
- Odaklanmanızı sağlar: Araştırmalar, düzenli yoga pratiğinin koordinasyonu, tepki süresini, hafızayı iyileştirdiğini göstermiştir.
- Sinir sisteminizi korur: Beden bilincini arttırır, aklı rahatlatır, zihinsel açıklık ve sakinlik yaratır. Şefkat ve bağlılık duygularını artırarak sinir sistemini yatıştırır.
- Benlik saygınızı arttırır: Olumlu bir yaklaşımla yoga yaparsanız değerli olduğunuzu, empati, affetme duygularını ve büyük bir şeyin parçası olduğunuzu hissedebilirsiniz.
- Farkındalık yaratır, iç kuvvet verir: Zorlanmadan kontrollü beslendiğinizi, daha fazla egzersiz yaptığınızı, başarısız denemelerden sonra sigarayı bıraktığınızı farkedersiniz.
- Çocukların gelişimini destekler: Duyularının, beden koordinasyonlarının, konsantrasyonlarının gelişmesine yardımcı olur.
- Yaratıcı düşünme gücünü arttırma, daha iyi ilişkiler kurma gibi zihin gücünüz ve sağlığınıza bağlı olarak hayatınızda birçok olumlu gelişmeler görmenize yardımcı olur.
Yoganın Cinsel Yaşama Etkileri
- Esneklik: Yoga esneklik kazandırmakla beraber kas ağrılarını da azaltmaktadır. Bu da daha çok pozisyona daha rahat girebilmeyi sağlar.
- Rahatlama: Gerginlik ve stres; kortizol hormonu salgılamamıza sebep olur. Kortizol ise libidoyu baskılar. Yoga stresten ve gerginlikten uzaklaşmanızı, dolayısıyla libidonuzun artmasına yardımcı olur.
- Islanmada iyileşme: 12 haftalık yoga programına katılan kadınlarda yoga ciddi oranlarda ıslanma artışı sağlamıştır.
- İlaç kadar etki: Ereksiyon problemi olan iki grup erkek üzerinde yapılan çalışmada bir grup erkek ilaç kullanırken diğer grup yoga eğitimi almışlardır. Sonuç olarak yoga yapan erkeklerde de ilaç kullananlara yakın iyileşmeler görülmüştür.
- Vücuda güvenme: Sosyal medya ve toplum baskıları nedeniyle bazı insanlar bedenlerinden utanmakta ve cinsel ilişki esnasında bu yüzden rahat olamayıp zevk alamamaktadır. Yoga bedeninizle barışmanıza ve cinsel ilişki dahil her zaman daha rahat olmanızı sağlar.
- Uyarılma ve fonksiyonlarda iyileşme: Yoga yapan kadın ve erkeklerde cinsel fonksiyonlarda iyileşme meydana geldiği gözlemlenmiştir. Tutku, tatmin, ıslanma, ereksiyon, boşalma hakimiyeti, orgazm vs.
- Enerji: Düzenli yoga yapmak cinsel enerjinin genital bölgelere sıkışıp kalmadan vücuda yayılmasını sağlar. Bu durum kan akışını düzenlediği için ilişki sonrası boşluğa düşme, orgazm olamama, erken boşalma gibi problemleri ortadan kaldırmaktadır.
Yogaya Yeni Başlayanlar İçin
- Öncelikle "ben ayak ucuma bile dokunamıyorum" gibisinden düşüncelere takılmayın. Yoga nefesinizi, bedeninizi ve zihninizi kullaarak kendinizi birleştirmenin basit bir sürecidir. Yogaya başlamadan önce olumsuz düşüncelerinizden arının ve sadece rahatlayın.
- Yeni başlayan biri için doğru teknikle hareketleri yapmak önemlidir. Bu yüzden internetten veya yüz yüze eğitmenler eşliğinde ilerlemelisiniz.
- Yoga yaparken kıyafetlerin rahatlığı ve sizi kısıtlamıyor olması önemlidir.
- Hareketleri yapmakta zorlanırsanız kendinizi baskı altında bırakmayın. Esnekliğinizin, gücünüzün zamanla artacağını ve herkesin aynı düzeyde olmadığını düşünün.
- Yeni başlayan birisi için haftada iki gün birer saat yoga uygundur. Zamanla kişinin isteğine bağlı olarak saatler ve günler arttırılabilir.
- Buradaki linkten basit 5 yoga hareketini görebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder